کوکوی هفت پیکر تبریزی
به گزارش مجله پیکورو، کوکوی هفت پیکر، کوکوی هفت لشکر، کوکوی هفت رنگ یا کوکوی سلطنتی یکی از اصالتا تبریزی است که در تهیه آن از انواع و اقسام سبزیجات رنگ و وارنگ و گوشت چرخ نموده استفاده می گردد. شما می توانید این کوکوی مجلسی متفاوت و مقوی را به عنوان غذای اصلی یا پیش غذا برای یا در تابه روی گاز یا در فر آماده کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه کوکوی هفت پیکر را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه کوکوی هفت پیکر در یک نگاه
برای تهیه کوکوی هفت پیکر تبریزی، ابتدا هویج و لوبیا سبز را پس از شست وشو به صورت نگینی خرد کنید و بپزید. سپس، سایر سبزیجات شامل سیب زمینی، کدو سبز، بادمجان، فلفل دلمه ای و قارچ را نیز به صورت نگینی ریز برش بزنید و هر یک را جداگانه در روغن تفت دهید. در ادامه، پیاز را رنده کنید و با گوشت چرخ نموده تفت دهید.
سپس، فلفل دلمه ای و قارچ را اضافه نموده و به خوبی با گوشت ترکیب کنید. در مرحله بعد، همه سبزیجات و گوشت تفت خورده را با یکدیگر مخلوط کنید و میزانی آرد نخودچی به آن بیفزایید. در ظرف دیگری، تخم مرغ ها را بشکنید و با ادویه هایی مانند نمک، فلفل سیاه، دارچین و پودر گل محمدی مخلوط کنید.
این مایه تخم مرغی را به سبزیجات اضافه کنید و در آخر، مغز گردوی خرد شده را نیز به این ترکیب بیفزایید. پس از مخلوط کردن کامل مواد، آن را در تابه ای نچسب با روغن داغ بریزید و هر دو طرف کوکو را با حرارت ملایم سرخ کنید تا طلایی گردد.
برای مطالعه جزییات، مواد لازم و مراحل کامل طرز تهیه کوکو هفت پیکر ادامه این مطلب را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه کوکوی هفت پیکر (برای 4 نفر)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
بادمجان قلمی | 3 عدد |
کدو سبز | 2 عدد میانه |
لوبیا سبز | 150 گرم |
سیب زمینی | 4 عدد میانه |
هویج | 1 عدد میانه |
گوشت چرخ نموده | 150 گرم |
تخم مرغ | 6 عدد |
آرد نخودچی | به میزان لازم |
نمک و دارچین | به میزان لازم |
پودر گل محمدی و فلفل سیاه | به میزان لازم |
مغز گردو (خرد شده) | به میزان لازم |
فلفل دلمه و قارچ (اختیاری) | به میزان لازم |
روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
ترشی، خیارشور و نان | برای سرو با کوکو هفت پیکر |
زرشک، خلال پسته و خلال بادام | برای تزیین کوکوی هفت پیکر |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد: 30 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت کوکوی هفت پیکر: 30 الی 40 دقیقه
مراحل طرز تهیه کوکوی هفت پیکر
طرز تهیه کوکوی هفت پیکر به عنوان یک غذا یا پیش غذای مجلسی در تابه روی گاز یا در فر با انواع و اقسام سبزیجات رنگارنگ قابل انجام است.
مرحله اول: هویج را بپزید
در اولین مرحله از طرز تهیه کوکوی هفت پیکر، ابتدا هویج را بشویید و پوست بگیرید. هویج پاکیزه و بدون پوست را همراه با میزانی آب در قابلمه مناسبی قرار دهید و روی حرارت بگذارید تا بپزد. سپس، هویج پخته شده را به صورت نگینی ریز برش بزنید و کنار بگذارید.
مرحله دوم: لوبیا سبز را آماده کنید
حالا، لوبیا سبز را هم پاک کنید و به خوبی بشویید. سپس، لوبیا سبزها را به صورت نگینی ریز برش بزنید. در ادامه، تکه های لوبیا سبز خرد شده را همراه با میزانی آب در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت بگذارید تا بپزند. توجه داشته باشید، درب قابلمه را باید باز بگذارید تا لوبیا سبز بد رنگ نگردد. پس از 15 دقیقه، لوبیاهای پخته شده را در سبد بریزید و آبکشی کنید.
مرحله سوم: باقی سبزیجات را آماده کنید
در فاصله پختن لوبیا سبز، باقی سبزیجات یعنی سیب زمینی، کدو سبز، بادمجان ، فلفل دلمه ای و قارچ را بشویید. سیب زمینی، کدو و بادمجان را پوست بگیرید. سپس، همه سبزیجات را جداگانه به صورت نگینی ریز برش بزنید و در ظروف مجزایی قرار دهید.
در صورت تمایل، برای خرید قارچ می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله چهارم: لوبیا سبز را تفت دهید
در این مرحله از طرز تهیه کوکوی هفت لشکر تبریزی، میزانی روغن را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا داغ گردد. سپس، تکه های لوبیا سبز پخته شده را به این تابه اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید. پس از آن، لوبیا سبزهای پخته و تفت خورده را از تابه خارج کنید.
برای خرید روغن سرخ کردنی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: بادمجان ها را تفت دهید
حالا، بادمجان های نگینی خرد شده را در همان تابه ای بریزید که لوبیاها را تفت دادید. در صورت لزوم، میزانی روغن به این تابه اضافه کنید و بادمجان ها را هم تفت دهید تا به خوبی سرخ شوند. سپس، بادمجان های سرخ شده را از تابه خارج کنید.
مرحله ششم: کدو و سیب زمینی را سرخ کنید
پس از آن، قطعات کدو سبز را در همان تابه بریزید و سرخ کنید. بعد از خارج کردن کدو از تابه، تکه های سیب زمینی نگینی خرد شده را نیز به این تابه اضافه کنید. سپس، سیب زمینی ها را نیز از تابه بیرون بیاورید و کنار بگذارید.
مرحله هفتم: پیاز و گوشت چرخ نموده را تفت دهید
در این مرحله از طرز تهیه کوکوی سلطنتی تبریز، پیاز شسته شده و بدون پوست را به صورت درشت رنده کنید و در تابه تفت دهید تا پیاز سبک گردد. سپس، گوشت چرخ نموده را نیز به پیاز داغ اضافه کنید. مواد داخل تابه را هم بزنید تا گوشت چرخ نموده و پیاز رنده شده کاملا با یکدیگر ترکیب شوند و گوشت به خوبی طعم دار گردد و تغییر رنگ دهد.
برای خرید انواع گوشت مانند گوشت چرخ نموده می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هشتم: فلفل دلمه ای و قارچ را اضافه کنید
پس از آن که رنگ گوشت چرخ نموده تغییر کرد و به سفیدی زد، فلفل دلمه ای و قارچ را که قبلا به صورت نگینی ریز خرد کردید به این تابه اضافه کنید و تفت دهید. محتویات تابه را به خوبی هم بزنید تا طعم قارچ و فلفل دلمه ای نیز به خورد گوشت برود. سپس، ترکیب گوشت چرخ نموده، پیاز، فلفل دلمه ای و قارچ را از تابه بیرون بیاورید و در کاسه مناسبی بریزید.
مرحله نهم: مواد کوکو هفت لشکر را ترکیب کنید
در این مرحله از طرز تهیه کوکوی هفت رنگ تبریز، کدو سبز، لوبیا سبز، بادمجان، هویج و سیب زمینی نگینی خرد شده را به محتویات این کاسه اضافه کنید. حالا، وقت آن است که میزانی آرد نخودچی را نیز به مواد کوکو بیفزایید.
برای خرید آرد نخودچی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دهم: تخم مرغ و ادویه ها را ترکیب کنید
پس از ترکیب کردن مواد کوکو با یکدیگر، تخم مرغ ها را در کاسه دیگری بشکنید و میزانی نمک، پودر گل محمدی، دارچین و فلفل سیاه به تخم مرغ ها اضافه کنید. این ترکیب را با چنگال یا همزن دستی به خوبی هم بزنید تا تخم مرغ ها از حالت لختگی خارج شده و کاملا با ادویه ها ترکیب شوند.
برای خرید تخم مرغ و انواع ادویه ها مانند نمک، دارچین و فلفل سیاه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله یازدهم: مایه کوکوی هفت پیکر را تکمیل کنید
در این مرحله از آموزش کوکوی مجلسی تبریز، مایه تخم مرغی را نیز به کاسه حاوی سبزیجات اضافه کنید. سپس، مغز گردو را هم خرد کنید و داخل این کاسه بریزید. این مواد را به خوبی هم بزنید تا همگی به صورت یکنواخت با یکدیگر مخلوط شوند.
برای خرید مغز گردو می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوازدهم: کوکوی هفت پیکر را سرخ کنید
حالا، تابه نچسب و مناسبی را روی حرارت میانه بگذارید تا داغ گردد. میزانی روغن هم در این تابه بریزید. سپس، مایه کوکوی هفت لشکر تبریزی را به این تابه اضافه نموده و سطح آن را صاف کنید. درب تابه را ببندید و پس از یکی دو دقیقه، حرارت را ملایم کنید. پس از آن که یک طرف کوکو سرخ شد، آن را پشت و رو نموده و سمت دیگر را نیز به همین روش برشته کنید.
مرحله آخر: کوکوی هفت پیکر را سرو کنید
پس از تکمیل فرآیند پخت، این کوکوی سلطنتی را برش بزنید و در ظرف سرو قرار دهید. شما می توانید کوکوی هفت پیکر را با میزانی زرشک، () و بادام () تفت داده شده تزیین نموده و با گوجه فرنگی، انواع ترشی ()، خیارشور ()، سبزی خوردن و همراه با نان سرو کنید.
برای خرید زرشک، خلال بادام، خلال پسته، خیارشور و انواع نان می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
روش تهیه کوکوی هفت پیکر در فر
در صورت تمایل، می توانید کوکوی هفت لشکر را در فر آماده کنید. برای این منظور، فر را از قبل روشن نموده و روی دمای 170 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا گرم گردد. سپس، کف و دیواره های قالب مناسبی را چرب کنید و مایه کوکو را در این قالب بریزید. قالب را به مدت 30 الی 40 دقیقه در طبقه میانی فر گرم قرار دهید تا کوکوی مجلسی شما به خوبی بپزد.
نکات مهم در طرز تهیه کوکوی هفت پیکر تبریزی
- در طرز تهیه کوکوی هفت لشکر، ضروری است همه سبزیجات را با ابعاد نسبتا یکسان به صورت نگینی ریز برش بزنید تا این کوکوی مجلسی وا نرود.
- برای انسجام کامل این کوکو ضروری است حتما از میزانی آرد نخودچی (طرز تهیه آرد نخودچی) یا آرد سیب زمینی بهره ببرید.
- سبزیجات نگینی خرد شده را به خوبی تفت دهید تا در سرانجام، کوکوی شما طعم و بافت بهتری پیدا کند.
- اگر احساس می کنید نسبت تخم مرغ به باقی مواد کم است، می توانید یک عدد تخم مرغ دیگر را نیز به مایه این کوکو اضافه کنید.
- برای جلوگیری از وا رفتن این کوکو بهتر است آن را در قالب بریزید و در فر بپزید یا برای پخت بر روی گاز از تابه دو طرفه بهره ببرید.
- در هنگام تهیه این کوکوی مجلسی، تا جای ممکن از میزان کمتری روغن بهره ببرید.
- در صورت تمایل، به جای گوشت چرخ نموده می توانید این غذا را با گوشت چرخ نموده مرغ درست کنید.
- بسته به طبع و ذائقه، می توانید میزانی پودر زیره و پودر سیر (طرز تهیه پودر سیر) را نیز به مایه این کوکو اضافه کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن کوکوی هفت پیکر
چگونه می توانیم از وا رفتن کوکوی هفت پیکر جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از وا رفتن کوکوی هفت پیکر ضروری است نسبت تخم مرغ با باقی مواد مناسب باشد. ضمناً، استفاده از میزان مناسبی آرد نخودچی نیز می تواند به انسجام بیشتر مایه این کوکو یاری کند.
برای معطرتر و خوشمزه تر شدن کوکوی هفت لشکر چه باید کرد؟
افزودن میزان کمی زعفران دم نموده و بعلاوه، اضافه کردن میزانی سبزیجات معطر مانند ترخون، تره، ریحان و مرزه ساطوری شده می تواند طعم و عطر این غذا را بهتر کند.
منبع: افق کوروش