ناگفته هایی درباره استعفای آقای وزیر، شب بعد از استعفا در خانه ظریف چه گذشت؟
به گزارش مجله پیکورو، در این مطلب توضیحات نماینده نزدیک به علی لاریجانی درباره استعفای 30 ساعته محمد جواد ظریف را می خوانید.

به گزارش ، کاظم جلالی طی مصاحبهیی، شرحی از آنچه در آن 30 ساعت- استعفا و بازگشت مجدد وزیر خارجه- میان خود، محمدجواد ظریف، محمود واعظی و دیگر مسوولان در وزارت امور خارجه، دفتر ریاست جمهوری و البته مجلس شورای اسلامی گذشته بود را بیان نموده است.
متن مصاحبهی این نماینده نزدیک به علی لاریجانی را در ادامه می خوانید:
راستش آن شبی که خبر استعفای آقای ظریف منتشر شد، بنده منزل بودم که یکی از دوستان پیغامی ارسال کرد که آقای ظریف کناره گیری کرد. خب، در ابتدا باور نکردم. هرچند شنیده بودم که آقای ظریف در گذشته نیز چند نوبت نسبت به قطع همکاری با وزارت خارجه و دولت ابراز تمایل نموده بود. اما از باب اینکه بگویم در آن ساعات چه گذشت، عرض می کنم که طبیعتا در ابتدا تعجب کردم؛ لذا به ایشان پیغامک زدم و پرسیدم که آیا این خبر استعفا صحت دارد؛ امیدوارم شایعه باشد. آقای ظریف هم در پاسخ، جهت اطلاع متن استعفای خود را برای بنده ارسال کرد. بنده دقیقا در ساعت 23 و 47 دقیقه پیغامک زدم و آقای ظریف فکر می کنم تا چندساعتی پاسخ نداد و در نهایت ساعت 5 و 6 دقیقه صبح فردای آن روز، پاسخ داد و متن استعفایش را نیز ارسال کرد.
بله فکر می کنم همان باشد که گفته بودند حدود 5 دقیقه با محل مذاکره فاصله داشته و اگر به او اطلاع داده می شد، خود را می رساند. به هر حال، از همان زمانی که پیغامک آقای ظریف را دریافت کردم، موضوع را جدی تر پیگیری نموده و برای آقای ظریف نوشتم که می دانم مشکلاتی دارید. اما این اقدام در این شرایط به نفع کشور نیست. آقای ظریف هم پاسخ داد که به این مساله واقف است، اما ماندنش هم با این شرایط صحیح نیست. در ادامه گفتم اگر ممکن باشد، ادامه مصاحبه را تلفنی ادامه دهیم. اما آقای ظریف گفتند که معذورند و نمی توانند پاسخ بدهند.
خلاصه از آنجا که ما هم در صحن علنی مجلس بودیم و درگیر مباحث مجلس، جسته گریخته صحبت هایی شد تا اینکه حدود عصر و آخرین ساعات کار مجلس در نوبت بعدازظهر، مجددا پیغامک هایی برای آقای ظریف ارسال کردم و تاکید کردم که به هر حال شرایط کشور سخت است و شما هم بهتر از همه می دانید. حال آنکه این استعفا و رفتن شما از وزارت خارجه به کشور ضربه می زند. در ادامه نیز کمی عاطفی وارد بحث شدم و گفتم که کاش می شد که همدیگر را ببینیم. کاش قابل می دانستید... که در نهایت حدود ساعت 19 و 15 دقیقه پاسخ دادند که درخدمتم. یک آپارتمان معمولی دارم و ... از آن جا که روز زن بود، گفتند که نوه ها و اعضای خانواده ها منزل تشریف دارند، اما اگر شما هم می خواهید تشریف بیاورید، بفرمایید. بنده نیز گفتم که وقتی جلسه علنی مجلس تمام شد، پیغام می دهم که خدمت برسم. خلاصه پس از جلسه علنی شبانگاه مجلس به منزل آقای ظریف رفتم.
بله. ایشان دوشنبه شب استعفا نموده بودند و فردای آن شب، وقتی بنده به منزل آقای ظریف رفتم، هنوز 24 ساعت از اعلام خبر استعفا نگذشته بود. چیزی در حدود 20 تا 21 ساعت بعد از استعفا بالاخره همدیگر را دیدیم.
ایشان ابتدا گلایه ها و مسائلی که داشت را عنوان نمود و گفت که قبلا هم در نامه هایی به مسوولان کشور گفته بودم که چه وضعیتی دارم. در ادامه نیز شرح داد که کار وزارت امور خارجه با دیگر وزارتخانه ها متفاوت است. چراکه وزارت خارجه که مثلا دارای پول چندانی نیست، جاده نمی سازد، برق نمی کشد و دنبال مسائل عمرانی و اجرایی اینچنینی نیست و تمام سرمایه وزارت خارجه، اعتبارش است. چرا که ما تنها حرف می زنیم و مذاکره می کنیم. بنابراین اگر این اعتبار از ما گرفته گردد، طبعا نمی توانیم در جهان کاری انجام دهیم. خلاصه اینکه گله مند بود که با این اتفاق، به اعتبار وزارت خارجه خدشه وارد شده است. اما از آنجا که پیش از حضور در منزل آقای ظریف، موضوع را از دفتر ریاست جمهوری نیز پیگیری نموده و از جزییات آگاه بودم، به ایشان گفتم که ماجرا از چه قرار بوده و دوستان علی الظاهر قصد و عمدی در این ماجرا نداشته اند که ایشان همان پاسخ را دادند.
بله. درواقع همان جزییاتی که آقای واعظی از دفتر ریاست جمهوری برای بنده نقل نموده بود، به آقای ظریف عرض کردم، اما ایشان هم گفتند که بالاخره این ملاقات حداقل یک ربع به طول انجامیده است. حتی اگر همان ابتدای ملاقات هم تماس می گرفتند، بنده نهایتا به انتهای جلسه می رسیدم و لااقل در عکس ها حضور می یافتم تا این وضعیت به وجود نیاید؛ و پاسخ شما چه بود؟
بنده هم گفتم که به هر حال در چنین مواردی که یک باره آگاه می شوند، شاید در بعضی هماهنگی ها اختلال ایجاد گردد و در آن واحد، به ذهن آدم نرسد که چگونه کار را پیش ببرد. بنابراین عرض کردم که در این شرایط شاید دوستان نتوانستند درست و سریع تصمیم بگیرند. به هر حال آقای ظریف مسائل دیگری را نیز عنوان نمودند و درنهایت صحبت کردیم که در این وضعیت که دشمنان این مرز و بوم از استعفای شما سوءاستفاده می نمایند، چه کار باید کرد.
آغاز رایزنی ها برای منصرف کردن ظریف از استعفا
شما هم می دانید که همان شب، بلافاصله پس از انتشار خبر استعفا، رسانه های خارجی کوشش گسترده ای را آغاز کردند که از استعفای آقای ظریف، سوژه ای علیه نظام و کشور و کلیه مسوولان بسازند. بنده به آقای ظریف عرض کردم که به هر حال در این شرایط کشور ضربه می خورد. یک ضربه ناشی از همین سوءاستفاده هایی است که دشمنان ترتیب می دهند. از طرفی مردم در حال حاضر در شرایط سخت معیشتی قرار دارند و به هر تفسیر، به مسوولان امید بسته اند و تلقی شان، به خصوص درمورد بعضی مسوولان این است که افرادی توانمند هستند و اگر آن ها هم از دولت جدا شوند، طبیعتا این فضای کم امیدی در مردم تشدید می گردد و این کار درستی نیست که ایشان هم البته بسیار منطقی برخورد کرد.
بنده به آقای ظریف عرض کردم که به هر حال 2، 3 راه بیشتر نداریم. یکی همین ادامه دادن و کش دادن قصه است که به نفع کشور نیست. راه دیگر اینکه شما موضوع را فراموش کنید و همین فردا صبح در محل کارتان حاضر شوید که طبیعتا این شیوه مناسب نیست. راه دیگر هم این است که راهی بینابین پیدا کنیم که هم شأن شما و وزارت خارجه حفظ گردد و هم این ماجرا سریع تر حل گردد. آقای ظریف هم بسیار منطقی برخورد کردند و گفتند که پیش از آنکه رسما ااستعفا را منتشر کند، مسائل را به دفتر ریاست جمهوری اطلاع داده و گفته بودم که می خواهم استعفا بدهم. امروز هم این حرف های عاطفی و تلفن زدن ها مشکل بنده و وزارت خارجه را حل نمی نماید. راستش در همان زمان هم که بنده خدمت آقای ظریف بودم، بعضی از مسوولان تماس می گرفتند، اما آقای ظریف پاسخ نمی داد تا اینکه نهایتا درپی مشورت هایی که با دیگر دوستان نیز داشتیم، ختم به این مساله شد که ان شاءالله مقدماتی از ناحیه مسوولان انجام گردد که بحمد الهی این اقدامات هم انجام شد تا اینکه در حدود ساعت 8 و 30 دقیقه تا 9 صبح فردا (چهارشنبه 8 اسفندماه) بود که بالاخره مساله فیصله پیدا کرد.
ببینید، بحث هایی که بعضی افراد درمورد جایگزینی دکتر ظریف عنوان نمودند، در واقع برآورد رسانه ای افرادی بود که شاید نسبت به بعضی چهره ها سمپات بودند. اولا استعفای آقای ظریف برای مجموعه نظام پذیرفتنی نبود چراکه کاری را که آغاز نموده اند باید پیش ببرند و الان هم در شرایطی خاص قرار داریم و وقت استعفای ایشان نیست. هرکس که با الفبای سیاست و سیاست خارجه آشنا باشد، نهایتا به همین نتیجه می رسد که الان وقت استعفای ظریف نیست. در ثانی، اگر قرار باشد، روزی جایگزینی برای آقای ظریف مطرح گردد، طبیعتا این رییس جمهور است که باید تصمیم بگیرد، نه اصحاب رسانه و سیاسیون و نمایندگان. البته نمایندگان طبیعتا پس از آنکه رییس جمهور گزینه مدنظر خود را معرفی می نماید، می توانند آری یا نه بگویند، اما تا پیش از انتخاب رییس جمهور، خیر. بنابراین فکر می کنم این فضا تاحدی به دلیل شلوغ کاری های رسانه ای بود. درحالی که همه در تب وتاب این بودند که زودتر بتوانند مساله را فیصله بدهند. اتفاقا در خود دولت هم همین وضع حاکم بود و آقای واعظی و مجموعه دوستانِ دفتر ریاست جمهوری مرتبا پیگیر این بودند که غائله را فیصله بدهند.
بله. وقتی با ایشان صحبت کردم که قرار است به منزل آقای ظریف بروم، تاکید بسیاری کردند که شدیدا موضوع را پیگیری نموده و مکرر تماس گرفته تا بتواند با آقای ظریف دیدار کند، اما ایشان پاسخی به تلفن نمی دهند و اتفاقا کمی هم تعجب نموده بود که بنده قرار است ایشان را ببینم. حرفم این است که همه به دنبال این بودند که سریع تر موضوع را ختم به خیر نمایند چراکه به نفع کشور نبود و جمهوری اسلامی در وضعیت فعلی در شرایطی است که وزارت امور خارجه در خط مقدم جبهه است و نباید خط مقدم را تضعیف کرد. در واقع نباید خط شکن و خط شکنان را مورد خدشه قرار داد و تضعیف کرد.
منبع: روزنامه اعتماد
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان