در چه مواردی ریسک فوت و بدحالی ناشی از کرونا بالاتر است؟
به گزارش مجله پیکورو، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری با اشاره به نتایج یک مطالعه مقطعی با عنوان بررسی خصوصیات اپیدمیولوژیک و ویژگی های بالینی بیماران کووید 19 در این مرکز تحقیقات، گفت: از میان فاکتورهای زمینه ای سن بالای 60 سال، جنسیت مذکر، بیماری پرفشاری خون و بیماری های ایسکمیک قلبی و عروق کرونری نسبت به سایر عوامل و بیماری های دیگر، ریسک فوت و بدحالی بیشتری داشتند.
با ما همراه باشید و درباره وبلاگ ساعت اینترنتی بیشتر بدانید.
دکتر علیرضا فاطمی در گفت وگو با خبرنگاران، با اشاره به مطالعه مقطعی اجرا شده در این مرکز تحقیقاتی تحت عنوان بررسی خصوصیات اپیدمیولوژیک و ویژگی های بالینی بیماران کووید 19 در بیماران شمال تهران در بازه زمانی چند ماه اول شیوع کرونا در کشور که در ژورنال طب اورژانس منتشر شده، گفت: با توجه به روش انجام این مطالعه، نتایج آن در پیاده سازی عملی و مؤثر مدل پزشک خانواده در کشور بسیار موثر خواهد بود که جزییات آن به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و وزارت بهداشت ارائه شده است.
متخصص عفونی بیمارستان شهدای تجریش با بیان اینکه ابعاد تشخیصی، عوامل خطر، علائم و نحوه درمان این بیماری در ابتدای شیوع کاملا ناشناخته بود، گفت: بر اساس این مطالعه، در بازه زمانی اسفند تا فروردین ماه اطلاعات اپیدمیولوژیک، تظاهرات بالینی، فرایند بهبودی و سرنوشت 1083 بیمار مبتلا به کووید 19 جمع آوری شد و همچنین شرایط آنان به دلیل احتمال بروز عارضه ناشناخته تا یک ماه بعد از ترخیص تحت پیگیری قرار گرفت.
دکتر فاطمی با تأکید بر اهمیت رعایت اصول پیشگیری برای همه افراد و به خصوص افراد مبتلا به بیماری های مزمن، گفت: نتایج این مطالعه نشان داد که بیش از 60 درصد بیماران مرد بوده و افراد دارای بیماری های زمینه ای مزمن مثل پرفشاری خون و دیابت بیشتر در ریسک ابتلا و فوت قرار دارند.
وی ادامه داد: همچنین از میان فاکتورهای زمینه ای سن بالای 60 سال، جنسیت مذکر، بیماری پرفشاری خون و بیماری های ایسکمیک قلبی و عروق کرونری نسبت به سایر عوامل و بیماری های دیگر، ریسک فوت و بدحالی بیشتری داشتند.
به گفته این محقق، همچنین مبتلایانی که در روزهای ابتدایی شروع علایم به بیمارستان مراجعه کردند، نسبت به افرادی که با درگیری گسترده ریوی مراجعه کردند، احتمال بهبودی بالاتری داشتند و اقدامات درمانی برای آنان نتیجه بخش تر بوده است، همچنین میزان بهبودی در خانم ها نسبت به آقایان سریع تر بوده و سیر بهبودی را مطلوب تر طی می کنند.
کنترل بیماری های مزمن یک اصل مهم برای بهبودی
این متخصص عفونی با اشاره به اهمیت کنترل بیماری های مزمن مثل دیابت و فشار خون در مؤثر واقع شدن درمان سایر بیماری ها، اظهار کرد: مبتلایانی که از قبل بیماری زمینه ای خود را با دارو و سایر روش های درمانی کنترل کرده اند، به درمان بهتر پاسخ دادند و اقدامات اجرا شده در این افراد مؤثرتر واقع شد؛ در حالیکه افراد دارای بیماری مزمن کنترل نشده؛ کووید شدیدتری را تجربه کردند و احتمال بهبودی در این افراد نیز پایین تر بود.
معاون آموزشی بیمارستان شهدای تجریش با بیان اینکه خوشبختانه طی بازه زمانی اجرای این مطالعه بالغ بر 90 درصد مبتلایان بهبود پیدا کردند، اعلام کرد: با انجام تحقیقات و شناخت بیشتر ابعاد مختلف این بیماری و همچنین آگاهی مردم و مراجعه بهنگام برای دریافت اقدامات درمانی، میزان بهبودی از ابتدای شیوع کرونا بالاتر رفته است.
یک مدل برای کمک به پیاده سازی بهتر طرح پزشک خانواده
فاطمی در بخش پایانی صحبت های خود با اشاره به مسائل موجود در کشور برای پیاده سازی مؤثر و عملی طرح پزشک خانواده، اظهار کرد: در این مطالعه، تیم جداگانه ای از محققان برای پیگیری تلفنی و روزانه شرایط بیماران به مدت یک ماه بعد از ترخیص در نظر گرفته شد که طی آن کلیه علائم پایش شده و در صورت مشاهده علائم خطر و هشدار از بیماران خواسته می شد تا به صورت حضوری به بیمارستان مراجعه کرده و تحت معاینه مجدد پزشک متخصص قرار بگیرند؛ اصلی که در طرح پزشک خانواده مورد توجه واقع شده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در بسکمک از کشورها طرح پزشک خانواده از طریق ارتباط تلفنی محقق شده و شکایات بیمار از این طریق در اختیار پزشک قرار می گیرد، متذکر شد که نکات استخراج شده از این مطالعه در پیاده سازی مؤثر طرح پزشک خانواده در کشور، کمک کننده خواهد بود.
علاقمندان برای دسترسی به این مقاله می توانند به این لینک مراجعه کنند.
منبع: خبرگزاری ایسنا