نقد فیلم رها؛ ما همه مقصریم (جشنواره فیلم فجر)

به گزارش مجله پیکورو، رها احتمالا اگر دومین تجربه کارگردانش بود می توانست برترین فیلم جشنواره در سه روز اول باشد. البته تا همین جا هم اولین فیلم حسام فرهمند پیروز ظاهر شده. تماشاگر و منتقد را راضی می نماید. فقط اگر کارگردان برای انتها دادن فیلم آن قدر دست دست نمی کرد که قصه از رمق بیفتد و می دانست کجا کات بدهد که تماشاگر شوکه از سالن خارج گردد، فیلم بهتری می شد. طبیعی است که در اولین تجربه فیلمساز دلش می خواهد همه ایده های فیلمنامه به تصویر کشیده شوند. امیدوارم در فیلم های بعدی اش اما تن به کوتاه کردن فیلم بدهد.

نقد فیلم رها؛ ما همه مقصریم (جشنواره فیلم فجر)

هشدار؛ در نقد فیلم رها خطر لو رفتن داستان وجود دارد

رها داستان خانواده ای است که از طبقه میانه به فرودست کاسته شده اند چون پدر خانواده سر کارش شاهد لحظه ای دلخراش بوده که بعد از آن نتوانسته ادامه بدهد و حالا می رود پیش سمسارها و وسایل دست دوم یا چیزهایی را که مردم دور می ریزند برمی دارد و با خودش می آورد خانه تا تعمیرشان کند و از برخی هایش خودشان استفاده می نمایند و بقیه را هم می فروشد و پول کمی به دست می آورد. نقش پدر خانواده را شهاب حسینی بازی می نماید که انصافا بازی خوبی دارد اما به جز او، رها گروه بازیگران درجه یکی را کنار هم قرار داده. هم غزل شاکری به عنوان مادر خانواده برترین بازی کارنامه اش تا امروز را در فیلم ارائه می دهد و هم بازیگران جوان نقش رها و سهیل طبیعی و روان بازی می نمایند.

نقد فیلم رها حسام فرهمند

بعد از مدت ها در سینمای ایران، خانواده ای به تصویر کشیده شده شبیه خانواده های معمولی که دعوا دارند، شوخی می نمایند، همدیگر را دوست دارند و علی رغم مسائل و گهگاه سرکوفت زدن ها پشت یکدیگر می ایستند. اما مهم ترین نکته فیلم بنظرم ساختن شخصیتی مثل توحید است. مردی که بنظر بی عار می رسد و همه چیز را راحت می گیرد. وقتی دخترش موهایش را می فروشد، خودش را به آن راه می زند و سعی دارد توجیه ببافد. با این حال در بزنگاه این مرد اخلاق مدار واقعی است. عاشق خانواده اش است و هر کاری از دستش بربیاید برای آن ها می نماید.

خواندنی ها

خلاصه داستان و جزئیات فیلم های چهل و سومین جشنواره فیلم فجر

فیلم مقدمه خیلی خوبی برای شناساندن این خانواده دوست داشتنی تنگدست دارد. یک جاهایی از دست توحید عصبانی هم می شوید مثل وقتی لباس های دست دوم مینا را قبول می نماید و این نداشتن عزت نفس عصبی تان می نماید اما شخصیت منحصربه فردی است. تیپ معمول سینمای ایران از مردهای طبقه پایین نیست. اتفاقا آدم روشنی است بخصوص نسبت به دخترش و این حال تماشاگر را خوب می نماید. آن تصوری را که فیلم های سعید روستایی نسبت به طبقه پایین به وجود آورده اند، رفع می نماید.

از همان اواسط فیلم می توانید متوجه تاثیر اصغر فرهادی و فیلم هایش بشوید. نه از آن کپی های قلابی که سعی می نمایند شبیه فرهادی شوند. فرهمند در کارگردانی تر و تمیز و با جزییات و روابط شخصیت ها و آن دنیا بینی مواجهه های اخلاقی پیچیده در موضوعات تحت تاثیر فرهادی است و اتفاقا این تاثیر روی فیلم مثبت بوده. هر حرکتی شبیه بازی شطرنج یک واکنش در پی داشت و هر کنش و واکنشی چند وجه اخلاقی پدیدار می کرد که همه هم درست بودند. بخشی از حقیقت همواره نزد دیگری بود.

2.5

از 5

نکات مثبت

  • بازی فوق العاده همه بازیگران
  • فیلمنامه خوب با شخصیت پردازی های عالی
  • سکانس های به یادماندنی مثل شانه زدن موهای دختر

نکات منفی

  • نام فیلم!
  • کارگردان نتوانسته سرانجام درست فیلمش را انتخاب کند

فیلم می توانست در آن سکانس تماشا کفش های رها تمام گردد اما بنظرم هوشمندانه بود که داستان را جلوتر ببرد و پدر دوباره به آن مغازه تعمیر لپ تاپ برگردد و دومین شوک بزرگ به تماشاگر وارد گردد. قبل تر با توجه به کاراکتری که از پسر پولدار قصه دیده بودیم، زورگویی مدام او و مظلومیت توحید و خانواده اش فیلم وارد یک جنگ طبقاتی به نفع طبقه ضعیف شده بود. پولدارها آدم های کثیفی بودند و ضعفا بی گناه. آن چرخش ناگهانی در اواخر فیلم موازنه را درست کرد اما مشکل اینجاست که فرهمند دیگر ماجرا را رها نکرد. بعد از مطرح کردن این گره تازه به مقدار نیم ساعت قصه را کش داد. مشکل این نبود که مثلا فیلم کند شده یا زیادی طول کشیده. فیلم رمق تماشاگر را در همان شوک اول گرفته بود. شوک دوم به خاطر ساختن یک دنیا بینی تمیز و درست قابل قبول بود اما بعد از آن واقعا دیگر کششی وجود نداشت. اندازه پند و اندرزها در حد کلید اسرار شد.

اگر آن نیم ساعت سرانجامی وجود نداشت رها بنظرم نوید کارگردانی را می داد که در همان فیلم اولش به جایی نزدیکی جدایی نادر از سیمین رسیده. همچنان به آینده حسام فرهمند امیدوارم. کسی که در فیلم اولش توانسته یک قصه پرکشش با کارگردانی خوب به تصویر بکشد شانس این را دارد که فیلمساز مطرحی گردد. کارگردانی که انقدر خوش سلیقه است که تایپوگرافی نام فیلمش موهای رها شده دخترک قصه باشد و در عین حال انقدر پخته نیست که بداند رها برای یک فیلم نام بدی است. نامی است که در یاد نمی ماند.

نقد فیلم رها دیدگاه شخصی نویسنده است و لزوما موضع خبرنگاران مگ نیست.

اسامی فیلم هاامتیاز از 5
صیادصفر
بازی خونیصفر
سونسوز3
داد1
رگ های آبیصفر
ترک عمیق2
افسانه سپهر1
صنم-
آنتیکصفر
رها2.5
بچه مردم1.5
اسفند1
آبستن-
لولی-
ژولیت و شاه
شمال از جنوب غربی
چشم بادومی
اشک هور
دست تنها
خاتی
زیبا صدایم کن
کفایت مذاکرات
پسر دلفینی 2
ناتور دشت
مرد آرام
موسی کلیم الله
بازی را بکش
صددام
تاکسیدرمی
شوهر ستاره
زال و رودابه
پیشمرگ
ماریا
شاه نقش
1968
فریاد
خدای جنگ
گوزن های اتوبان

منبع: خبرنگاران مگ

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 15 بهمن 1403 بروزرسانی: 15 بهمن 1403 گردآورنده: picoro.ir شناسه مطلب: 2380

به "نقد فیلم رها؛ ما همه مقصریم (جشنواره فیلم فجر)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نقد فیلم رها؛ ما همه مقصریم (جشنواره فیلم فجر)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید